ΑΝΑΓΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΕΥΚΩΝ

Η πιο άμεση επίπτωση της κλιματικής αλλαγής στα δάση αφορά τις δασικές πυρκαγιές. Η αύξηση της συχνότητας και της έντασης των πυρκαγιών ευνοείται από τις συνθήκες ξηρασίας κατά τις παρατεταμένες περιόδους καύσωνα. Κάτι που ζήσαμε φέτος με τις καταστροφικές πυρκαγιές που έκαψαν χιλιάδες στρέμματα.

Δυστυχώς ως χώρα βρισκόμαστε σε ένα «καυτό» σημείο του πλανήτη και η εντεινόμενη αλλαγή κλίματος δεν πρέπει μόνο να μας προβληματίζει, αλλά και να μας ευαισθητοποιήσει, με ενεργό εθελοντικό ρόλο. Ειδικά εμάς που ζούμε ανάμεσα σε δύο δάση και η φύση αποτελεί βασικό στοιχείο της καθημερινότητάς μας.

Εδώ και πολλά χρόνια ο σύλλογός μας προτείνει στα πλαίσια χάραξης μιας συνολικής πολιτικής, πυροπροστασίας των Πεύκων και τη δημιουργία μιας εθελοντικής ομάδας για το σκοπό αυτό. Δυστυχώς ο δήμος δεν έχει αναλάβει μέχρι τώρα μια τέτοια πρωτοβουλία, σε συνεργασία με την πυροσβεστική υπηρεσία και τη δασική υπηρεσία. Ζούμε σε μια περιοχή με πλούσιο φυσικό περιβάλλον και θα πρέπει να είμαστε πάντα ετοιμοπόλεμοι απέναντι στον κίνδυνο κάθε πυρκαγιάς. Η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς χρειάζεται οργάνωση, συντονισμό, σχέδιο, γνώση και μέθοδο δράσης. Εθελοντική ομάδα πολιτών μπορεί να εκπαιδευτεί και να ετοιμαστεί έτσι, ώστε με οργανωμένο, ουσιαστικό και αποτελεσματικό τρόπο να προσφέρει σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Θυμίζουμε ότι ο σύλλογός μας εδώ και 7 χρόνια έχει δωρίσει στο δήμο ένα πυροφυλάκιο, με υπόδειξη της πυροσβεστικής για τη θέση τοποθέτησης, το οποίο όχι μόνον δεν χρησιμοποιείται, αλλά βανδαλίζεται συνεχώς. Εάν θεωρεί ο δήμος ή η Πυροσβεστική ότι βρίσκεται σε λάθος θέση (όπως αναφέρθηκε στη διαβούλευση, θα μπορούσε να μετακινηθεί σε νέα θέση πιο ενδεδειγμένη.

Check Also

Εκδήλωση για τα 100 τεύχη Πευκο-οράματος (έκθεση) – Κοπή βασιλόπιτας – μουσική, χορός

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Ο Σύλλογος κατοίκων Πεύκων ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑ σας προσκαλεί το Σάββατο 2 Μαρτίου στις 7 μ.μ. στο πρώην …