Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για την κατασκευή του Παιδιατρικού Νοσοκομείου στο Φίλυρο.

Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός του ΙΣΝ για την κατασκευή των τριών νέων νοσοκομείων

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είχε προκηρύξει πριν από λίγο καιρό διαγωνισμό ύψους 500.000.000 ευρώ για την κατασκευή 3 νέων νοσοκομείων για την Ελλάδα στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Όμως οι προσφορές των κατασκευαστικών εταιριών ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ – WEBUILD και ΑΒΑΞ κρίθηκαν υπερβολικά υψηλές με αποτέλεσμα να ακυρωθεί ο διαγωνισμός.

Η ανακοίνωση του ΙΣΝ για την ακύρωση του διαγωνισμού

“Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ανακοινώνει ότι ο διαγωνισμός για την κατασκευή του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ, του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ, και του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ, υπό την διεθνή Πρωτοβουλία για την Υγεία, απέβη ουσιαστικά άκαρπος και ως εκ τούτου ακυρώνεται. Όλες οι προσφορές που υποβλήθηκαν την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023 ήταν πολύ υψηλότερες του οικονομικού αντικειμένου της δωρεάς (σε κάποιες περιπτώσεις ως και υπερδιπλάσιες) ακόμα και έχοντας λάβει υπόψη τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις (πόλεμος, πληθωρισμός, διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας κ.τ.λ.).

Η εξέλιξη αυτή, προς το παρόν, καθιστά την ολοκλήρωση των εν λόγω έργων για τα τρία νέα Νοσοκομεία στο ποιοτικό επίπεδο που έχει οραματιστεί το ΙΣΝ και αξίζει στην Ελλάδα αδύνατη. Παρόλα αυτά, το Ίδρυμα εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και τυχόν εναλλακτικές λύσεις, και θα επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση προσεχώς.

Όλες οι άλλες δράσεις της διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς συνεχίζονται κανονικά και εκτελούνται εντός χρονοδιαγραμμάτων και προϋπολογισμών”.

Ο σχεδιασμός των νοσοκομείων διαπνέεται από τρεις βασικές αρχές: τη σημασία της φύσης και τη θεραπευτική δύναμή της, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα που έχει ως στόχο να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα των νοσοκομείων κατά την προετοιμασία για ένα μέλλον με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και την ιατρική αριστεία σε συνδυασμό με την ολιστική, ασθενοκεντρική φροντίδα.

Η μελλοντική λειτουργία των 3 νοσοκομείων ΙΣΝ με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα “θα αποτελέσει πρότυπο για την αντιμετώπιση παρόμοιων έργων”.

Για την κατασκευή του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ θα χρησιμοποιηθούν “προϊόντα ανανεώσιμης ξυλείας, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στη συγκράτηση διοξειδίου του άνθρακα”. Τα φωτοβολταϊκά στην οροφή θα μπορούν να παράγουν 1,6 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, καλύπτοντας σχεδόν το 1/5 των ενεργειακών αναγκών του νοσοκομείου, καθώς και γεωθερμική ενέργεια που θα καλύπτει σχεδόν το σύνολο των αναγκών θέρμανσης και δροσισμού των εγκαταστάσεων.

Προβλέπεται η λειτουργία των 3 Νοσοκομείων ΙΣΝ να είναι χωρίς χρήση χαρτιού συμβάλλοντας στη μείωση του οικολογικού αποτυπώματός τους.

Η εξέλιξη αυτή πλήττει σοβαρά τον κλάδο της περίθαλψης του δήμου μας, της πόλης μας, αλλά και όλης της Βόρειας Ελλάδας και όλες τις θετικές επιπτώσεις που θα έφερνε στην περιοχή μας. Ελπίζουμε άμεσα να μπορέσει να λυθεί το πρόβλημα.

Check Also

Εθελοντική Αιμοδοσία Δήμου Νεάπολης-Συκεών – 24 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου 2024