Παρατηρήσεις του Οικο-Οράματος πάνω στο κείμενο της β’ φάσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου Πεύκων.

Γενική παρατήρηση

 

Η δεύτερη φάση του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου, ουσιαστικά, δεν τέθηκε σε διαβούλευση πράγμα που ο σύλλογος μας θεωρεί λάθος. Το ότι κοινοποιήθηκε πριν οκτώ μέρες στον πρόεδρο του ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑΤΟΣ δεν ήταν αρκετό για να προλάβει αυτός να το κοινοποιήσει στα μέλη και να έχει τη γνώμη τους (όποιο από αυτά θα ασχολούνταν).

Δυστυχώς η έσχατη ευκαιρία να συζητηθεί το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, στο Δημοτικό Συμβούλιο, ακυρώνεται από την τοποθέτησή του ανάμεσα σε άλλα 17 θέματα της ημερήσιας διάταξης. Κρίμα γιατί αποτελεί μια από τις σοβαρότερες και πλέον στρατηγικές αποφάσεις που η Δημοτική Αρχή καλείται να πάρει.

 

Ειδικές παρατηρήσεις

 

Γενικά

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα που έχει συνταχθεί, καλύπτει σχεδόν κάθε ανάγκη, εκκρεμότητα και αίτημα που θα μπορούσαν να έχουν οι κάτοικοι αυτής της πόλης! Το αν υπάρχουν κάποιες παραλείψεις δεν ακυρώνουν την εικόνα μιας πρότασης, που με τις υπάρχουσες συνθήκες και πριν τις όποιες «επαναστατικές» αλλαγές, καλύπτει όλες τις αναγκαίες παρεμβάσεις που χρειάζονται για να αλλάξει η πραγματικότητα που όλοι μας βιώνουμε. Με άλλα λόγια είναι πολύ ωραίο για να είναι αληθινό. Για μας είναι φανερό ότι ούτε οι υποδομές για την απλή ακόμη σύνταξη των προτεινόμενων δράσεων, ούτε το δυναμικό για την υλοποίησή τους και ακόμη περισσότερο ούτε οι πηγές χρηματοδότησης για την ολοκλήρωσή τους υφίστανται. 

Παρ’ όλα πιστεύουμε ότι, αν μάθουμε όλοι να δουλεύουμε με τον προτεινόμενο τρόπο, ακόμη και σε ένα ελάχιστο ποσοστό, μόνο κέρδος μπορούμε να αποκομίσουμε.  Εξ άλλου αυτό μπορεί να αποτελέσει μοχλό πίεσης προς την κεντρική εξουσία, ώστε να αναγκαστεί να δει τα όποια αιτήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης σε άλλη βάση.  Ίσως ακόμη  αυτό να γίνει ένα εργαλείο για την αναβάθμισή της, πράγμα που για όλους μας αποτελεί ζητούμενο.

Ειδικά

Οι Στρατηγικοί Στόχοι, που βαπτίζονται Θεματικοί τομείς και αργότερα Άξονες Προτεραιότητας, δεν παραπέμπουν παρά στα ίδια αντικείμενα και δράσεις.

Όπως προαναφέραμε, υπάρχει αναφορά στο σύνολο των προβλημάτων που απασχολούν τα Πεύκα.

Στους Άξονες, στα Μέτρα και στους Γενικούς στόχους περιλαμβάνονται σχεδόν τα πάντα! (σελ. 32 έως σελ. 42). Ακόμη και ο προσδιορισμός της σχετικής Βαρύτητας των Προτεραιοτήτων (τι κάνουμε πρώτα και ποιον χρηματοδοτούμε κατά προτεραιότητα) έχει προβλεφθεί, χωρίς να έχει ιδιαίτερη σημασία αν κάποιος έκανε μια άλλη πρόβλεψη και κατάταξη.

Οι μόνες ενστάσεις μας είναι ότι:

Στον Άξονα 1, Μέτρο 1.3: καθαριότητα, δεν υπάρχει η ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών ανακύκλωσης παράλειψη σημαντική, ανεξάρτητα αν στα γενικόλογα προεισαγωγικά η ανακύκλωση εμφανίζεται σποραδικά.  (σελ. 51 έως 55).

Στον Άξονα 2, Μέτρο 2.5: πολιτισμός οι γενικοί στόχοι είναι φτωχοί και η σχετική βαρύτητα που τους δίνεται μικρή.  Προτείνουμε στους στόχους αυτούς να ενταχθεί και η δημιουργία της δημοτικής βιβλιοθήκης.

Στον Άξονα 4, βελτίωση διοικητικής ικανότητας του δήμου, στο Μέτρο 4.2. στον γενικό στόχο 4.2.2. πληροφόρηση, χρειάζεται να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην έντυπη πληροφόρηση των πολτών. Ξεκινώντας από το περιοδικό «Ζω στα Πεύκα», το οποίο έχει ανάγκη αναβάθμισης και μετεξέλιξής του σε περιοδικό όλων των κατοίκων της πόλης μας και των φορέων τους, τα Πεύκα έχουν ανάγκη και άλλων εντύπων που θα συμβουλεύουν, θα ενημερώνουν, θα καθοδηγούν και θα διασκεδάζουν μεγάλες ομάδες του πληθυσμού.

Και όπως έχουμε ξαναπεί η ιστοσελίδα του Δήμου πρέπει να τύχει τέτοιας προσοχής και φροντίδας, ώστε να αναβαθμιστεί σε μια πραγματική ηλεκτρονική εφημερίδα, με κύριο στόχο τους νέους (σελ.37 έως 42).

Τέλος κλείνοντας, προτείνουμε ο Προγραμματισμός Δράσεων πρώτης Προτεραιότητας, αφού γίνει να δημοσιοποιηθεί και να παρακολουθείται- ελέγχεται από τακτά δημοτικά συμβούλια που θα γίνονται για τον σκοπό αυτό  (σελ.71).

 

Πεύκα, 17.2.2009

Το Δ.Σ. του ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑΤΟΣ

 

 

Check Also

Κινητοποίηση για την ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ των ΕΛΤΑ στα Πεύκα

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 29/01,  12:00 Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ με ΚΟΙΜ. ΘΕΟΤΟΚΟΥ (ΦΑΝΑΡΙ) Εδώ και περίπου έναν μήνα …