Νίκη των Οικολόγων Θεσσαλονίκης

Παραιτήθηκαν από το δικόγραφο της αγωγής (απαίτηση 13,5 εκατομμυρίων ευρώ για «ηθική βλάβη» και «διαφυγόντα κέρδη») κατά των Αλ. Γεωργόπουλου, Γ. Τζιώλα, Μ. Τρεμόπουλου και της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης οι εκπρόσωποι της εταιρείας «ΚΙΣΣΟΣ», στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Αντί να δικαιολογήσουν την απαίτησή τους από τα στελέχη της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης, που έχει πετύχει με πολύχρονους αγώνες το πάγωμα της οικοπεδοποίησης του Χορτιάτη, προτίμησαν να τραπούν σε άτακτη φυγή, μπροστά στο ευρύτατο κύμα συμπαράστασης από περίπου 75 φορείς (κοινωνικοί, πολιτικοί, επιστημονικοί, οικολογικοί ?μεταξύ τους η ΕΝΑΕ, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, οι Ευρωπαίοι Πράσινοι κ.ά.) και εκατοντάδες πρόσωπα της δημόσιας ζωής και ενεργούς πολίτες προς την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης.

Στην αναδίπλωση της εταιρείας «ΚΙΣΣΟΣ», συνέβαλε και η έκδοση των υπ? αριθ. 1373, 1374, 1375 αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης, που δικαίωσαν με τον πιο πανηγυρικό τρόπο τον εικοσαετή αγώνα της Οικολογικής Κίνησης και των άλλων οικολόγων της Θεσσαλονίκης, ενάντια στην οικοπεδοποίηση της «Ζ.Ε.Π. ΚΙΣΣΟΣ» στην περιοχή Ισενλή του Χορτιάτη. Το δικαστήριο ακύρωσε τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από την Πολεοδομία της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης μετά την ψήφιση της σκανδαλώδους τροπολογίας που νομιμοποιούσε τη δόμηση στην περιοχή, κρίνοντας ότι η διάταξη του φωτογραφικού άρθρου 28 του νόμου 2742/1999 αντίκειται στο άρθρο 6 παρ.1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αφού προσβάλλει το δικαίωμα των οικολόγων σε μία Δίκαιη Δίκη.

Η εταιρεία «ΚΙΣΣΟΣ» και οι βασικοί της εταίροι (Δήμος Χορτιάτη και Συνεταιρισμός Μηχανικών) διαβλέποντας την οριστική αποτυχία των σχεδίων τους, θέλησαν να υποδείξουν ως εξιλαστήρια θύματα απέναντι στους αγοραστές των «οικοπέδων», που νιώθουν να έχουν παγιδευτεί και ζητούν τα χρήματά τους, τους οικολόγους της Θεσσαλονίκης. Και ενώ έχουν ήδη εκτεθεί με την κατάθεση ενός ηθικά, πολιτικά, αλλά και νομικά απαράδεκτου δικόγραφου, προτιμούν να παραιτηθούν μόνο από το δικόγραφο για να μη χάσουν τη δίκη αλλά όχι και από τη δυνατότητα να επανέλθουν στο μέλλον. «Καμιά προσπάθεια για ομηρία και φίμωση δεν πρόκειται να περάσει», δήλωσε ο νομαρχιακός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος. «οι αγώνες μας θα συνεχιστούν, γιατί ο Χορτιάτης θα πρέπει να παραμείνει δάσος. Αν χτιστεί η έκταση των 2000 στρεμμάτων, είναι θέμα χρόνου η οικοπεδοποίηση του βουνού». Το 10ο συνέδριο της ΕΝΑΕ εξέφρασε επίσης τη συμπαράστασή του στο Μιχάλη Τρεμόπουλο.

Check Also

Νέα επιστολή του Συλλόγου ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑ στην Τροχαία για την επικινδυνότητα της Λεωφ.Παπανικολάου στα Πεύκα

Παραθέτουμε παρακάτω το περιεχόμενό της επιστολής. Προς                                                                                           Πεύκα, 1.5.2023 την Υποδ/νση Τροχαίας Θεσ/νίκης                                        …