Ασύδοτη καπηλεία!

dscn2370-2-1ceb7-cf83ceb5cebbceafceb4ceb11

Πράγματι ο χαρακτηρισμός ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Είναι ένας από τους πολλούς με τους οποίους μας «στόλισε» ο Δήμαρχος των Πεύκων κ. Συμεωνίδης. Μόνο που δεν αφορά εμάς, αλλά όλους αυτούς που εδώ και δέκα σχεδόν χρόνια παίζουν με τη νοημοσύνη και την υπομονή των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Το θέμα είχε να κάνει με τη διάνοιξη της οδού Παπανικολάου, από τη στροφή Φιλύρου μέχρι τον κόμβο του περιφερειακού και την προσπάθειά μας να ξαναφέρουμε το πρόβλημα στην επικαιρότητα, μια προσπάθεια που το ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑ δε σταμάτησε εδώ και πολλά χρόνια.

Η ιστορία είναι γνωστή. Η είσοδος του καινούργιου αιώνα βρήκε το δρόμο που εξυπηρετούσε το σύνολο των βορειοδυτικών προαστίων της Θεσσαλονίκης να παραμένει αναλλοίωτος από το δεύτερο μεγάλο πόλεμο. Οι κάτοικοι των σημερινών δήμων Χορτιάτη και Πεύκων που εξυπηρετούνται από το γερασμένο και ανίατα άρρωστο δρόμο, ξεπερνούν πλέον τις σαράντα χιλιάδες και τα αυτοκίνητα που διέρχονται από αυτόν καθημερινά, πλησιάζουν τις εκατόν πενήντα χιλιάδες. Το αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης είναι ο εκνευρισμός, η ταλαιπωρία και η απελπισία που βιώνουμε όλοι μας στις καθημερινές μας μετακινήσεις.

Όπως προαναφέραμε το ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑ – κομμάτι των ενεργών κατοίκων των Πεύκων – δε σταμάτησε ποτέ να προσπαθεί να συμβάλει στη λύση του προβλήματος.

  • Τον Δεκέμβριο του 2004 στην παρέμβασή του στον τότε Κοινοτάρχη κ. Φράγκο ενημερώνεται ότι «μέχρι το Μάρτιο του 2005 το έργο θα  γίνει». Η προετοιμασία για τις εκλογές που έπονται και τη διάδοχη κατάσταση χρειάζεται υποσχέσεις ΚΑΙ ΚΑΠΗΛΕΊΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ AΓΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.
  • Τον Ιούνιο του 2005 ο νομάρχης κ. Ψωμιάδης διαβεβαιώνει ότι «το κυκλοφοριακό είναι στο σχεδιασμό της Νομαρχίας». Οι εκλογές πλησιάζουν και η ΑΣΥΔΟΤΗ ΚΑΠΗΛΕΙΑ ΑΝΑΓΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ είναι ένα από τα δοκιμασμένα προεκλογικά εργαλεία.
  • Το Φεβρουάριο του 2006 με τις εκλογές επί θύρας ο Νομάρχης κ. Ψωμιάδης υπόσχεται ενόρκως ότι «το Σεπτέμβριο του 2006 ο νέος δρόμος από στροφή Φιλύρου μέχρι τον κόμβο του περιφερειακού θα παραδοθεί στην κυκλοφορία!». Το έργο μάλιστα ξεκινά για να σταματήσει αμέσως μετά τις εκλογές. Είναι αυτό ΚΑΠΗΛΕΙΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ή είναι κάτι χειρότερο;

Στα χρόνια που ακολουθούν οι υποσχέσεις που δίνονται και αναιρούνται είναι άπειρες. Φταίνε διάφοροι για την καθυστέρηση του έργου. Στο χορό των δικαιολογιών, στον οποίο έχει μπει για τα καλά και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Πεύκων κ. Συμεωνίδης, η ΔΕΗ, η ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ, το ΥΠΕΧΩΔΕ, οι περίοικοι, η ελληνική δικαιοσύνη που καθυστερεί να βγάλει αποφάσεις, η γραφειοκρατία και ότι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί είναι οι πρωταγωνιστές. Εδώ οι αρμόδιοι πιστεύουν ότι μπορούν να ΚΑΠΗΛΕΥΘΟΥΝ την ευπιστία των πολιτών. Αλλά αυτή τη φορά γελιούνται.

Γελιούνται, γιατί η υπομονή έχει και τα όρια της και η ανοχή κάποτε εξαντλείται.

Γελιούνται, γιατί η κρίση και η λογική των ανθρώπων δε χάθηκε.

Γελιούνται, γιατί ο ενημερωμένος πολίτης, ο ενεργός πολίτης, μπορεί και ξέρει να διεκδικεί το δίκιο του.

Το ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑ πιστεύοντας σε όλα αυτά οργάνωσε ανοιχτή, Λαϊκή Συνέλευση, όπου κλήθηκαν κάτοικοι και φορείς να εκθέσουν τις απόψεις τους και να συναποφασίσουν τις δράσεις που πρέπει να υιοθετήσουν για να γίνει εφικτή μια λύση του προβλήματος.

Η δημοτική εξουσία, ως μη όφειλε, θεώρησε ότι η όλη ενέργεια στρεφόταν εναντίον της. Έτσι αντέδρασε εξ ονόματος όλων των υπευθύνων με τρόπο μάλιστα που ξένισε όταν δεν προκάλεσε τα ειρωνικά σχόλια των συμπολιτών μας.

Το φαινόμενο του Δημάρχου που στρέφεται εναντίον Συλλογικού Φορέα, με τον τρόπο που όλοι βιώσαμε, (αεροπανό δίπλα στα αεροπανό του συλλόγου, αφίσες δίπλα στις αφίσες και φυλλάδια κόντρα στα φυλλάδια του) αποτελεί, το λιγότερο, πανελλήνια πρωτοτυπία.

Στη συνέλευση που έγινε στις 5 Νοεμβρίου η παρουσία του Αντιδημάρχου κ. Παπαθανασίου πολύ λίγα προσέφερε, ενώ αντίθετα ανέδειξε και δύο ουσιαστικά ζητήματα.

Το πρώτο ήταν ότι η δημοτική εξουσία ελάχιστα σέβεται την άποψη των πολιτών. Αυτό γιατί μετά την ενημέρωση που έκανε ο Αντιδήμαρχος και τις απαντήσεις που έδωσε σε άτομα από το ακροατήριο, αποχώρησε με το σύνολο των δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης που ήταν παρόντες. Η δικαιολογία ότι έπρεπε να φύγει για προσωπικούς λόγους θα ήταν περισσότερο σεβαστή αν κάποιος από τους συμβούλους της παράταξης του παρέμενε για να καταγράψει τις θέσεις των συμπολιτών μας.

Το δεύτερο ήταν ότι τα αεροπανό, οι αφίσες και τα φυλλάδια της δημοτικής αρχής δεν έλεγαν την αλήθεια. Η μελέτη που κατατέθηκε στην περιφέρεια δεν αφορούσε στο σύνολο του δρόμου, αλλά μόνο στο μισό του, δηλαδή από τον κόμβο του περιφερειακού μέχρι το τελευταίο βενζινάδικο (της ΒΡ). Αυτό σημαίνει ότι αν και όποτε δημοπρατηθεί το έργο, στάδιο απολύτως κρίσιμο και ουσιαστικό, αυτό που θα κατασκευαστεί είναι το μόνο το συγκεκριμένο τμήμα, με άλλα λόγια «δώρον άδωρο».

Στην περίπτωση όλων των παραπάνω, πιστεύουμε ότι η λέξη ΚΑΠΗΛΕΙΑ αδυνατεί να αποδώσει την πραγματικότητα.

Εμείς στο ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑ αποφασίσαμε και περιμένουμε να δούμε την πορεία της υπόθεσης μέσα σε έναν εύλογο χρόνο. Αν τα πράγματα δεν κυλήσουν σύμφωνα με τα υποσχεθέντα, η άνοιξη θα μας βρει περισσότερο έτοιμους και αποφασισμένους να διεκδικήσουμε, με άλλους τρόπους, πάντα στα πλαίσια του νόμου, αυτά που θεωρούμε και πιστεύουμε ότι δικαιούμαστε.

 

Check Also

ΠΕΥΚΟ-ΟΡΑΜΑ Δεκ 2020

Αγαπητά μέλη και φίλοι του ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑΤΟΣ, Ευχόμαστε να είστε όλοι καλά. Η πανδημία που βιώνουμε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *